Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Τα κλειδιά και οι γρίφοι για το ενιαίο ταμείο



«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενοποίηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που έχει γίνει ποτέ στη χώρα»... Με αυτή τη φράση περιγράφουν εξειδικευμένα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης το τιτάνιο έργο της ενοποίησης όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης αλλά και Πρόνοιας σε ένα υπερ-Ταμείο «μαμούθ».

ΕΘΝΟΣ
14:00, 10/1

Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες και ναυτικοί εντάσσονται πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που οδηγεί όλους τους ασφαλισμένους σε ενιαίο σύστημα εισφορών και παροχών. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια του εγχειρήματος, με δεδομένο πως μόνο το ΙΚΑ εκδίδει σήμερα συντάξεις με 930 διαφορετικούς τρόπους.




Ο μαραθώνιος που πρέπει να κυλήσει σε ρυθμούς... σπριντ αναμένεται να ξεκινήσει φέτος και στόχος είναι να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους μέσα από διάφορα μεταβατικά στάδια, ώστε από το 2017 ο νέος φορέας να είναι έτοιμος για πλήρη λειτουργία.

Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες και ναυτικοί εντάσσονται πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που οδηγεί όλους τους ασφαλισμένους σε ενιαίο σύστημα εισφορών και παροχών. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια του κολοσσιαίου εγχειρήματος, όπως παραδέχονται στελέχη των Ταμείων. Η συνένωση ήδη από φέτος κανόνων και διαδικασιών μέχρι σήμερα εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους περιγράφεται ως ένας «γρίφος για δυνατούς λύτες».


Οι γνωρίζοντες, άλλωστε, επισημαίνουν πως δεν είναι μόνο τα έξι μεγάλα Ταμεία κύριας ασφάλισης που συγχωνεύονται μεταξύ τους αλλά και τα δεκάδες υπο-τμήματα και υπο-Ταμεία που έχουν μεν ενταχθεί στους μεγάλους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διατηρώντας όμως τις καταστατικές διατάξεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Αρκεί να αναφερθεί πως μόνο το ΙΚΑ εκδίδει σήμερα συντάξεις με 930 διαφορετικούς τρόπους... Στον ΕΦΚΑ συγχωνεύονται το ΙΚΑ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί), ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και το Ενιαίο Ταμείο Απασχολούμενων στα ΜΜΕ.

Επίσης εντάσσονται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα, το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών & Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, όπως επίσης και άλλοι κλάδοι και λογαριασμοί που παρέχουν εφάπαξ βοήθημα. Εξαιρούνται μόνο οι διευθύνσεις του ΝΑΤ και του ΟΓΑ για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων (προνοιακές παροχές).


Από την 1/1/2017 προβλέπεται επίσης πως θα επανεξεταστούν οι παροχές σε είδος και σε χρήμα (νοσήλια σε νοσοκομεία, ιατρικές εξετάσεις κ.ά.) του Ενιαίου Ταμείου.


16,4 δισ. η κινητή και ακίνητη περιουσία
Το ΔΣ του νέου φορεα θα είναι ένα «φόρουμ» κοινωνικών εταίρων

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλειας θα έχει τρεις κλάδους με λογιστική αυτοτέλεια:
Τον κλάδο κύριας ασφάλισης.
Τον κλάδο εφάπαξ παροχών
Τον κλάδο λοιπών παροχών.

Το ΔΣ του θα είναι ένα ιδιότυπο «φόρουμ» κοινωνικών εταίρων αφού υπάρχει πρόνοια να συμμετέχουν εκπρόσωποι από: εργαζόμενους (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΝΟ), εργοδότες (ένα μέλος από ΣΕΒ και ΣΕΤΕ και ένα δεύτερο από ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ), επιστήμονες (Δικηγορικοί Σύλλογοι, ΤΕΕ και ΙΣΑ), αγρότες, συνταξιούχοι, ΑμΕΑ κ.ά.

«Το σχήμα που ετοιμάζεται είναι δυσλειτουργικό. Ολες οι ενοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακας, αλλά αντίθετα έχουν εντείνει τα προβλήματα των πόρων χωρίς να ευνοούν λειτουργικά τους ασφαλισμένους», παρατηρεί ο Γιώργος Κυριακόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ.

Η ενιαιοποίηση των κανόνων για εισφορές και παροχές δεν είναι το μόνο «αγκάθι» του πρωτοφανούς όσο και φιλόδοξου εγχειρήματος. Ο δρόμος για τη δημιουργία του υπερ-Ταμείου έχει κι άλλες επικίνδυνες ατραπούς... Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ένα από τα στοιχήματα είναι και η οικονομική κατάσταση που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος φορέας. «Αν δεν γίνουν έλεγχοι των οικονομικών χρήσεων του παρελθόντος, συστηματική οικονομική καταγραφή και απογραφή της περιουσίας, θα υπάρξουν προβλήματα», παρατηρούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης.




Το σχέδιο νόμου, άλλωστε, που έχει σταλεί στους δανειστές προβλέπει τη συνένωση και των περιουσιών των συγχωνευθέντων φορέων, κινητή και ακίνητη, ώστε ο ΕΦΚΑ να διαχειρίζεται συγκεντρωτικά τον νέο ενιαίο ασφαλιστικό «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί με τα αποθεματικά, τα ακίνητα και όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων.

Εδώ εντοπίζεται ένα ακόμη «αγκάθι» της διαδικασίας, καθώς σφοδρές αναμένονται οι αντιδράσεις από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους και φορείς, που εκτιμούν πως τα πλούσια αποθεματικά των Ταμείων τους θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» άλλων ελλειμματικών ασφαλιστικών φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει τη σύσταση δυο ανώνυμων εταιρειών με αποκλειστικό μέτοχο τον ΕΦΚΑ, με σκοπό την αξιοποίηση και διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, η οποία σήμερα αποτιμάται σε 16,4 δισ. ευρώ. Η κινητή περιουσία είναι στην πλειοψηφία της τοποθετημένη σε παραδοσιακές επενδυτικές επιλογές, χωρίς επαγγελματική και ενεργή διαχείριση. Τα ακίνητα εκτιμώνται σε αντικειμενικές αξίες στα 1,43 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν πολυώροφα κτίρια, επαγγελματικούς χώρους, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αγροτεμάχια και διαμερίσματα που σε αξιοσημειώτο βαθμό μένουν αναξιοποίητα. Η κυβέρνηση προσδοκά από τη συγκεντρωτική αξιοποίηση της περιουσίας να εξασφαλίσει έσοδα της τάξης των 300 - 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Στοίχημα θεωρείται και η εναρμόνιση των διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι εντασσόμενοι φορείς, καθώς πρέπει πλέον όλοι να ακολουθούν ένα ενιαίο σύστημα κανόνων για εισφορές και παροχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες στο ΙΚΑ έχουν ήδη ξεκινήσει. Η μεταφορά προσωπικού στον νέο φορέα ξεκινά από τη δημοσίευση του νόμου και μέχρι 31/8 γίνεται με κοινή απόφαση των ΔΣ των παλιών φορέων και του προσωρινού ΔΣ του ΕΦΚΑ. Την 1η Σεπτέμβρη το σύνολο του εναπομείναντος προσωπικού μεταφέρεται αυτοδίκαια -κατά το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου- στον ΕΦΚΑ.

Οι εισφορές
Στις πλάτες του νέου υπερ-Ταμείου «μαμούθ» μεταφέρεται και η ευθύνη της βελτίωσης της εισπραξιμότητας των εισφορών, καθώς συστήνεται Γενική Διεύθυνση Είσπραξης Ανείσπρακτων Οφειλών και Ελέγχων, που θα παίξει τον ρόλο που παίζουν σήμερα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ. Γι' αυτό και θα έχει επιμέρους διευθύνσεις για την ανάλυση και την αξιολόγηση των οφειλών, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, τη διαχείριση του μητρώου κ.ά. Από την 1/1/2017 προβλέπεται επίσης πως θα επανεξεταστούν με υπουργική απόφαση οι παροχές σε είδος και σε χρήμα (νοσήλια σε νοσοκομεία, ιατρικές εξετάσεις κ.ά.) του νέου φορέα.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης με πολυετή εμπειρία στον χώρο, περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από το φλέγον ζήτημα της ενοποίησης-μαμούθ, προεξοφλώντας μεγάλες δυσκολίες, καθυστερήσεις και κλίμα... εκρηκτικό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣhttp://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου