Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

TΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΑ 'ΚΟΥΡΕΜΕΝΑ' ΕΦΑΠΑΞ!



Μέχρι και τρία χρόνια αναμένει μεγάλος αριθμός συνταξιούχων μέχρι και σήμερα για τη είσπραξη του '' ταλαιπωρημένου κια χιλιομειωμένου '' εφάπαξ .
Περίπου 40.000 αιτήσεις είναι στο συρτάρι για τη λήψη εφάπαξ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Κατά μέσον όρο, η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε περίπου 12.900 ευρώ, σημαντικά μειωμένη εως 25% σε σύγκριση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Tις μεγαλύτερες καθυστερήσεις και τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα εφαπαξ έχουν οι τομείς που αφορούν τους δημοσίους αλλά και δημοτικούς υπαλλήλους (πρώην ΤΠΔΥ και πρώην ΤΠΔΚΥ), εμποροϋπαλλήλους (πρ. ΤΕΑΥΕΚ) και μεταλλεργάτες (πρ. ΤΑΠΕΜ). Μεγάλη είναι η καθυστέρηση στα πρώην Ταμεία των ναυτικών (αξιωματικών ΤΠΑΕΝ και κατώτερων πληρωμάτων ΤΠΚΠΕΝ), ενώ σημαντικός αριθμός ληξιπρόθεσμων εντοπίζεται και στους κλάδους των μηχανικών και των γιατρών (πρώην ΕΤΑΑ).
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του νέου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ανα κλάδο η πορεία των αιτήσεων για χορήγηση εφαπαξ εχει ως εξης:
• Στον τ. ΤΠΔΥ, για τον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων, διεκπεραιώνονται τα αιτήματα που υποβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016.
• Στον κλάδο των δημοτικών υπαλλήλων του τ. ΤΠΔΥ, στο στάδιο της διεκπεραίωσης βρίσκονται οι αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Μάιο του 2015.
• Στον τ. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΥΤΕΚΩ) ολοκληρώνεται η διαδικασία για τα αιτήματα που υποβλήθηκαν τον Μάιο του 2017.
• Στον τ. Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ διεκπεραιώνονται τα αιτήματα που κατατέθηκαν τον Νοέμβριο του 2016.
• Στον τ. Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ), στο στάδιο της διεκπεραίωσης βρίσκονται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015.
• Στον τ. Τομέα Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΤΑΠΙΤ) ολοκληρώνεται η επεξεργασία των αιτήσεων οι οποίες κατατέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015.
• Στον τ. Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΑΠΙΤ) ολοκληρώνεται η διευθέτηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2017.
• Στον τ. Τομέα Πρόνοιας Κατώτερων Πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού ολοκληρώνεται η διεκπεραίωση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015.
• Στον τ. Τομέα Πρόνοιας Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις οι οποίες κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016.

Την ιδια ωρα με προσωρινή σύνταξη-φιλοδώρημα ύψους 400 ευρώ - για πάνω από δυο χρόνια -αναγκάζονται να ζήσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ για να πάρουν τις ‘’ψαλιδισμένες’’ συντάξεις τους.
Όπως μάλιστα αποκαλύπτει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ(ΠΟΣΕ ΙΚΑ) Βαγγέλης Θεοδωρίδης είναι ανέφικτο να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμότητες σε 50.000-55.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη έως το τέλος του έτους, όπως επικαλείται το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα ο ίδιος παρατηρεί ότι και οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης περιμένουν πάνω από δυο χρόνια για να πάρουν την οριστική σύνταξη!
Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση, δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις.
Με βάση τα στατιστικά δεδομένα ,στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτος υπάρχει καθυστέρηση στην αλληλογραφία σε πάρα πολλές περιπτώσεις με Υπουργεία και υπηρεσίες, ώστε να δοθούν οι εισφορές από το 2002 και μετά προκειμένου να υπολογιστούν οι συντάξεις με τον 4387/16(νόμος Κατρουγκαλου) ενώ οι υπηρεσίες δυσκολεύονται να δώσουν τις απαιτούμενες εισφορές ( π.χ σε καθηγητές καθώς και δασκάλους από διάφορα σχολεία) και βέβαια υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που υπάρχουν οι εισφορές από το 2002 και μετά στον φάκελο συνταξιοδότησης, αλλά λόγω διαδοχικής δεν υπάρχει το λογισμικό από 1/6/2016 έως και σήμερα..
Ο Σύλλογος συνταξιούχων Υπαλλήλων ΙΚΑ Δ. Ελλάδας έχει ήδη καταθέσει κατά της Υπουργού και του Υφυπουργού Εργασίας,διαμαρτυρίες αλλά και κατά παντός υπευθύνου,για την αργοπορία στην έκδοση των συντάξεων κύριων επικουρικών και εφάπαξ , ενώ ήδη έχει δρομολογήσει την εκκίνηση των περαιτέρω αρμόδιων ένδικων μέσων !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου